Prípad : DOMOV SOCIÁLNYCH SLUŽIEB DJUPÄNGEN

FAKTY O PRÍPADOVEJ ŠTÚDII

Klient:
Domov sociálnych služieb Djupängen

Architekt:
Tengbom

Počet rezidentov:
120

Počet pracovných miest:
45

Dodané:
2020

ZAMERANIE NA MÄKKÉ HODNOTY

Keďže bol existujúci domov sociálnych služieb príliš malý rozhodla sa obec Hammarö  pre postavenie nového domova. Fáza plánovania priniesla príležitosť prehodnotiť funkčnosť a estetiku domova sociálnych služieb Djupängen od samého začiatku. Vďaka konceptu Kinnarps Next Care® má teraz Djupängen prostredie, ktoré zvyšuje kvalitu života starších obyvateľov, šetrí čas zamestnancom, ktorí sa môžu venovať opatrovaniu, a obec je zároveň hrdá na svoje investície. 

Obec Hammarö riešila potrebu nového domova sociálnych služieb od roku 2013. Prvý plán bol renovácia už existujúceho domova, ale toto  riešenie sa ukázalo ako krátkodobé, keďže narastala populácia starších ľudí  a domov by nemohol poskytnúť dostatok miesta pre všetkých.
„Vlastne si myslím, že každý si bol vedomý toho, že renovácia by nebola optimálne riešenie. Nedokázali by sme dosiahnuť ten pocit, ktorý sme dosiahli neskôr – vrúcne a príjemné opatrovateľské prostredie, ktoré vyžaruje úctu, empatiu a dôstojnosť,“ hovorí projektová manažérka obce Annika Lückner.

„To ako priestor vnímame, výrazne ovplyvňuje interiérové zariadenie, ktoré dodáva prostrediu jeho atmosféru. Nábytkárske spoločnosti vnímam viac ako partnerov než ako dodávateľov, vnímam ich ako ľudí, s ktorými sa môžem porozprávať a vymeniť si skúsenosti a nápady.“

Annika Lückner, Projektová manažérka, obec Hammarö

V blízkosti lounge zóny je oddelená miestnosť s posuvnými panelovými dverami, ktorú môžu rezidenti využívať na ich súkromné akcie s rodinou.

Pre Kinnarps Karlstad to všetko začalo stretnutím s pracovnou skupinou z Djupängenu. Na stretnutí skupina opísala ich predstavu priestoru a jasne sa vyjadrila, že chcú niekoho, kto im navrhne riešenia, nie len dodávateľov produktov. Toto spoločnosti Kinnarps vyhovovalo, pretože sa vo svojich projektoch vždy snaží zdieľať aj svoje znalosti.  

S koncepctom Next Care® vyvinul Kinnarps metódu mapovania a analýzy v opatrovateľskom prostredí predtým ako vypracuje návrh riešenia interiéru. Prirodzene sa použili časti tejto metódy v projekte Djupängen. Na základe želania zo strany klienta Kinnarps Karlstad ušil postup presne na mieru. Návrh zahŕňal aj seminár na získanie odborných znalostí zainteresovaných strán a na zapojenie všetkých zúčastnených strán do projektu.

Na chodbách sú miesta na oddych s fototapetou, na ktorej sú vyobrazené zábery z prírody v oblasti Hammarö. Motívy miest boli zvolené tak, aby boli pre rezidentov známe.

Karin Boström, Silvia sestra v Hammarö, špeciálne vyškolená v oblasti demencie na Sophiahemmet, v Štokholme zdôrazňuje, aké dôležité bolo založiť každý detail projektu Djupängen na znalostiach.

"Dostať sa tam bola dlhá cesta za pomoci vlastných síl. Obec sa zachovala vynikajúco v tom, že zapojila všetkých zúčastnených, aby pochopili, prečo staviame a zariaďujeme pre starých ľudí a ľudí s demenciou zvoleným spôsobom,“ hovorí.

„Boli dni, ktoré som strávila školením staviteľov a interiérových dizajnérov o našich myšlienkových procesov a víziách, ktoré sme chceli dosiahnuť. Osobitne sme sa zameriavali na názory a myšlienky zamestnancov Djupängenu, aby sme nevynechali žiaden dôležitý detail.“

Karin Boström, Silvia sestra v obci Hammarö

djupangen_kurbits_port.jpg

Z obývacích izieb v Djupängene sa naskytá výhľad na príjemný dvor a okolitú prírodu. Vystavené sú tu jednoduché stoličky a stoličky s operadlom Kurbits, sedačková zostava Dahlia a kaviarenský stolík Maja. 

djupangen_ext_port.jpg

Veľké okná v celej budove dávajú pocit spojenia s prírodou.

djupangen_ruter_port.jpg

Servírovací vozík Ruter a hojdacie kreslo Sture.

VIAC INŠPIRÁCIE A INFORMÁCII V NAŠOM POSLEDNOM MAGAZÍNE

Prečítajte si viac

Pokračuje: “Boli dni, ktoré som strávila školením staviteľov a interiérových dizajnérov o našich myšlienkových procesoch a víziách, ktoré chceme dosiahnuť. Osobitnú pozornosť sme venovali názorom a myšlienkam zamestnancov Djupängenu, aby sme nevynechali žiaden dôležitý detail.“  Karin Boström hovorí, že Kinnarps počúval veľmi pozorne a naozaj rozumel požiadavkám.“ Bolo evidentné, že majú veľkú odbornú skúsenosť, a že túto oblasť skutočne berú vážne. Neposkytli priveľa návrhov, ale to čo nám dali bolo vždy veľmi dobre premyslené a navrhnuté tak, aby vyhoveli našim potrebám. A samozrejme skutočnosť, že mali tie správne produkty – funkčné a esteticky príťažlivé z hľadiska dizajnu a materiálov – bola tým rozhodujúcim faktorom.“

Skryté úložné priestory pôsobia pokojným a harmonickým dojmom. Tu možno vidieť, priestor s posuvnými dvierkami. Vedľa sú Kurbits stoličky s ich veľkorysým sedadlom a mäkkými podsedákmi a vankúšovým operadlom pre čo najväčšie pohodlie.

LÁSKAVÉ A ZROZUMITEĽNÉ DOMÁCE PROSTREDIE

Elin Larsson z Tengbom architects nám povedala, akou dôležitou časťou pri navrhovaní Djupängenu bolo zapojenie zamestnancov do všetkého, od funkcionality budovy až po interiérové detaily. Moderné zariadenie musí odrážať život vonku. S lúkou a lesom na jednej strane a mestom na strane druhej, sa cítite bezpečne. Váš byt je váš priestor na súkromie. Vo svojej časti si môžete zvoliť pasívnu alebo aktívnu účasť na spoločenských aktivitách so svojimi najbližšími susedmi. Chodník pred vašou časťou je vaša najbližšia ulica a spoločenská miestnosť s kaviarňou a dvorom je vaše najbližšie námestie. Môžete ísť do kaderníctva, tancovať a spievať, dať si v kaviarni šálku kávy, na dvore skladať drevo, čítať knihu v knižnici, pozvať svoju rodinu na narodeninovú oslavu alebo si len tak posedieť a vychutnať si prostredie vo vnútri alebo vonku.

Zariadenie a výber produktov podporuje zdravé prostredie pre rezidentov a zamestnancov, pomáha pri orientácii a je prispôsobené potrebám cieľovej skupiny.

Kontrast medzi podlahou a nábytkom vytvára priestor a jeho úloha je jasná a zrozumiteľná. Nábytok v spoločných rezidentských priestoroch má jednotný tvar a farbu určenú pre danú sekciu. Je tu šesť rozličných farebných schém v dvoch častiach domova, ktoré sú navzájom prepojené. Každá z dvanástich sekcií má svoj vlastný symbol – jednu z kvetín nájdených na lúke.

Prostredie a interiér prinášajú  pocit domova. Všetky spoločné priestory môžu byť využívané na socializáciu, sú stimulujúce a ponúkajú tiché miesta na súkromie. Zariadenie podporuje aktívne i pasívne trávenie času. Napríklad, nábytok môže byť otočený smerom k oknu alebo aj smerom do vnútra miestnosti, ak sa chcete socializovať.

Jedáleň je zariadená výškovo nastaviteľnými stolmi Nivå a stoličkami Jackie na kolieskach, aby sa vyhovelo potrebám každého. Stolička je k dispozícii aj v extra šírke, aby ju mohli používať všetci bez ohľadu na tvar tela. Nábytok z jednej série pôsobí jednotným a harmonickým dojmom.

CESTA K UDRŽATEĽNÉMU OPATROVATEĽSKÉMU PROSTREDIU

V mnohých projektoch v oblasti sociálnej starostlivosti je obstarávanie interiérov spojené s dvoma jasnými výzvami. Prvá je časté zameranie sa na najnižšiu cenu namiesto zamerania sa na kvalitu, čo je dlhodobo dobrá a udržateľná investícia. Druhá výzva je klásť oprávnené nároky na kombináciu funkčnosti a dizajnu. Dizajn interiéru, ktorý je založený na mäkkých a tvrdých hodnotách je bezpečný, stimulujúci a vzbudzuje rešpekt, a to všetko podporuje pohodu. „Vytvoriť jedno bez druhého je jednoduché. To, čím sa Kinnarps odlišuje, je kombinácia týchto dvoch prvkov. Mať také produkty je kľúčom k hlavnému úspechu tohto projektu,“ povedal  Kinnarps Karlstad.

Pri formulovaní obstarávania pre Djupängen využila obec Hammarö rovnako mäkké aj tvrdé hodnoty a videla význam v dobrej kombinácii funkčnosti a dizajnu.

„Z veľkej časti to bola spolupráca, pri ktorej sme sa navzájom delili o svoje poznatky, myšlienky a vízie. Nakoniec bolo dôležité to, ako Kinnarps pochopil naše potreby a želania, a to, že mal produkty a odborné znalosti, aby dokázal priniesť komplexné riešenie,“ hovorí Annika Lückner. Pokračuje: „Chceli sme v Djupängene vytvoriť pocit domova tak, ako to len bolo možné a zároveň s rešpektom k špeciálnym potrebám, ktoré sa objavia s pribúdajúcim vekom. Interiér by nemal byť len atraktívny, ale tiež funkčný. To je to, čo nám dáva pocit pohodlia!“

Počas spolupráce Kinnarpsu a architektky Elin Larsson z Tengbomu sa objavila túžba po domáckej pohovke, ktorá by bola prispôsobená opatrovateľskému prostrediu. Séria Dahlia bola vytvorená počas procesu.

djupangen_7.jpg

Milé nádvorie je ľahko prístupné a starostlivo navrhnuté tak, aby stimulovalo mnohé zmysly.

djupangen_9.jpg

Pri vstupe vás privíta pohovka Du & Jag.

Počas plánovania Djupängenu, sa objavila skutočnosť, že predchádzajúcemu domovu chýbala krycia strecha nad miestom, kde sa nastupuje a vystupuje. Tento fakt bol tiež zohľadnený v návrhu novej budovy.